بزرگ ترین دیواره جهان چطور ساخته شد؟
نوشته شده توسط : آرش رضایی

در استوای یاپتوس، قمر زحل، دیواره ای عظیم به ارتفاع ۲۰ کیلومتر و درازای ۱۶۰۰ کیلومتر وجود دارد. دانشمندان حدس می زنند این دیواره از برخورد حلقه های گردوخاک و یخ به سطح این قمر تشکیل شده است.

به گزارش بی بی سی، رشته کوه های عجیبی که روی استوای قمر یاپتوس به دور آن کشیده شده، تاکنون بحث های زیادی را برانگیخته است.

این دیواره یخی که نزدیک به ۲۰ کیلومتر ارتفاع و ۱۶۰۰ کیلومتر طول دارد، در سال ۲۰۰۴ / ۱۳۸۳ کشف شد؛ اما از آن زمان تاکنون دانشمندان نتوانسته اند توضیح قانع کننده ای در مورد منشاء پیدایش این رشته کوه ارائه دهند.

اما دکتر اندرو دمبارد و همکارانش توضیح جدیدی در مورد چگونگی به وجود آمدن این رشته کوه ارائه کرده اند.

آن ها معتقدند این رشته کوه در اصل یک حلقه شامل خاک، شن و سنگ بوده که به دور قمر یاپتوس می چرخیده و در نهایت به سطح آن برخورد کرده است.

این استاد دانشگاه ایلی نوی در این باره به بی بی سی گفت: «به اعتقاد من رشته کوه یاپتوس یکی از شگفت انگیزترین مواردی است که ما تاکنون در منظومه شمسی دیده ایم.

ارتفاع این رشته کوه ها از بزرگ ترین کوه های روی زمین هم بلندتر است و تقریبا به بلندی کوه المپوس در مریخ هستند که مرتفع ترین آتشفشان منظومه شمسی به حساب می آید.»

گروه دکتر دمبارد معتقد است در سال های اولیه تکامل یاپتوس، این قمر با جسم یخی دیگری برخورد کرده و در اثر این اتفاق حجم عظیمی از سنگ و خاک در فضا منتشر شده است.

البته این ذرات می توانستند در کنار یکدیگر قرار گرفته و شکل یک قمر کوچک را به خود بگیرند.

دانشمندان معتقدند مشابه این اتفاق برای قمر شارون متعلق به سیاره پلوتو هم رخ داده و این قمر در اثر برخورد مشابهی به وجود آمده است.

اما ممکن است این قمر در طول زمان شروع به پوسیدن و متلاشی شدن کرده باشد و اجزای آن به شکل حلقه ای ضخیم به دور یاپتوس کشیده شده باشد.

بعد از مدتی این حلقه به سطح یاپتوس برخورد کرده و باعث به وجود آمدن این رشته کوه ها شده است.

برای فهمیدن این موضوع تصور کنید ذراتی با سرعت ۴۰۰ متر در ثانیه درست مانند به شکل توپ های بیس بال منجمد به مدار مرکزی این قمر برخورد کنند. این برخوردها آن قدر ادامه پیدا می کند تا این کوه های یخی را بسازند.

برخی دیگر از محققان هم پیشنهاد دادند که شاید یاپتوس بعد از شکل پیدا کردن با سرعتی بسیار کمتر شروع به چرخیدن به دور خود کرده و به این ترتیب شکلش تغییر پیدا کرده است.

این فشارها باعث به وجود آمدن یخ های گرم و شناور در داخل این قمر شده که در بخش نوار مرکزی روی سطح قمر آمده و باعث شکل گیری این کوه ها شده اند.

اگرچه یاپتوس به دلیل رشته کوه عجیبش در منظومه شمسی بی نظیر است، اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد فعالیت های مشابهی روی ره آ، یکی دیگر از قمرهای زحل، در حال انجام است.




:: موضوعات مرتبط: ستاره شناسی , ,
:: بازدید از این مطلب : 626
|
امتیاز مطلب : 101
|
تعداد امتیازدهندگان : 34
|
مجموع امتیاز : 34
تاریخ انتشار : 1 دی 1389 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: